Lær din hudtype at kende

Synes du også, det er en jungle at finde rundt i, hvilken hudtype du har? For at opnå de bedste hudplejeresultater er det vigtigt, at du bruger produkter, der passer til din hudtype. Bliv klogere på, hvilken hudtype du har, herunder og find produkter der passer til netop dig.

Kombineret hud

Kombineret hud er den mest almindelige hudtype blandt befolkningen. Kombineret hud betyder, at din hud har to hudtilstande. Det kan være forskelligt, hvordan det er fordelt, og hvilke to hudtilstande der er kombineret.

Kendetegn:
Fedtet i t-zonen, dvs. på næse, hage og i panden
Tørhed eller normal hud på kinderne

Du kan også have normal eller tør hud i hele ansigtet og så kun et lille område, såsom enten hage, næse eller pande, der er fedtet. Det ses ofte at næsen har øget tendens til større porer og hudorme.

Fedtet hud

Fedtet hud kan skyldes mange forskellige faktorer, men årsagen til, at den fedtede hud opstår er en overproduktion af fedt i talgkirtlerne. De mest almindelige faktorer til dette er enten hormonelt baserede, arvelig betinget eller kommer efter brug af de forkerte hudplejeprodukter eller kosmetik produkter. Den kosmetik, du vælger at bruge, kan have mindst lige så stor påvirkning på, hvordan din hud reagerer.

Kendetegn:
Store udvidede porer, akne, skinnende overflade, fedtet overflade.
Både hudorme og bumser kan forekomme, når huden er fedtet og tilstoppet. 

Akne

Akne rammer næsten alle i puberteten, men hos nogle er symptomerne mere udtalte og kræver behandling for at undgå, at der dannes ar.

Kendetegn:
Hudorme, røde og ømme knopper, pustler (knopper med gult pus)
Cyster, bylder, akne som er lokaliseret i ansigtet og opadtil på bryst og ryg.

Alle former for akne kan behandles effektivt, og behandlingen kan forbedre livskvaliteten og forebygge, at der kommer ar.

Normal hud

En normal hudtype kendetegnes ved at være blød og smidig, ikke for tør eller fedtet, men blot velafbalanceret. Den normale hud har en jævn tone, ingen skællende områder og uden synlige porer.

Normal hud er, hvad mange anser for at være den fineste hudtype at besidde, når den er glat og i balance. Det eneste problem med normal hud er, at den nemt kan negligeres, fordi der ikke er nogen synlige problemer.

Glem ikke, at selv en smuk hud kræver grundig pleje for at bevare sin friskhed længe. En normal og tør og normal teint, har desværre en tendens til at ældes lidt tidligere end fedtet hud. Så husk endelig at tage dig af din hud, hvis den er normal hudtype, hvis du ønsker at bevare den ung og smuk.

Tør hud

En tør hud mangler både fugt og fedt og kan være lidt skællet og ru i overfladen, hvilket skyldes utilstrækkelig talg produktion og en generelt dårlig fugtbalance. Tør hud har fine porer, dvs. porerne er meget små og næsten ikke synlige. Efter du har renset huden, føles huden tør og stram og kan i nogle tilfælde begynde at klø.

Nogle gange kan du få så tør hud, at du udvikler eksem. En tør hud har aldrig problemer med bumser, da der er underskud i talg produktionen.

Tør hud har ofte tendens til at være lidt følsom. I nogle tilfælde kan der ses udvidede blodkar der ligger under huden, hvilket ofte optræder på kinder og næse, men kan også ses i andre områder. Tør hud kan skyldes flere faktorer, enten arveligt betinget, miljømæssige årsager, hormonale årsager, alderen eller forkerte hudplejeprodukter.

Sensitiv hud

Hvis du har følsom hud, er huden let irriteret og rød.

Kendetegn:

Overfladiske– og udvidede blodkar. Mængden og hvor de sidder, kan variere, men ofte ses de på kinderne og på næseryggen.
Ekstra følsom over for forskellige typer af stress, såsom varme, kulde, sol og tør luft.

Forbruget af alkohol, kaffe og rygning kan forværre tilstanden.

Følsom hud kan skyldes forskellige årsager, men det er oftest arveligt og kan blive forværret ved brug af forkerte produkter i en længere periode

Moden hud

I takt med at huden ældes med årene, er det en hel normal proces, at huden gradvist mister elasticiteten og modstandskraften. Rynker er normalt og kommer med årene, hvor kollagenfibrene bliver gamle og stive. Dette påvirkes bl.a. af UV-stråling, miljøforurening og frie radikaler.

Kendetegn:
Fine linjer og rynker
Mister elasticitet
Mimiske rynkergrinelinjer, bekymringsrynker m.m.

Hud der ikke tåler parfume

Hvis du har parfumeallergi, er det vigtigt at kende dine produkter og føle tryghed.

Hvorfor man er parfumeallergier kan man ikke helt vide. Oftest har man brugt produkter af de samme i lang tid og kan blive forværret ved brug af forkerte produkter i en længere periode.

Når vi arbejder med en allergisk hud, så brug altid produkter uden parfume.